Välkommen till denna sida om Spårvägens Musikkår Malmös succéresa till Hannover 2011!
Om du klickar på bilderna öppnas en större version i ett nytt fönster.

Fredag, 1 juli 2011
8.00 Klockan var åtta på morgonen och vi var redo. Bussen var lastad, instrumenten putsade. Färden till Schützenfest Hannover 2011 skulle börja! Trodde vi… men den felparkerade städbilen som blockerade vår väg ville något annat. Nåja, en rutinerad busschaufför och en halvtimmes backande senare var vi äntligen på väg mot världens största skyttefest.

Schützenfest Hannover pågår i en vecka varje år och lockar skytteföreningar, musikkårer, danstrupper, turister och tyskar till staden. Varje år besöker uppskattningsvis 1,5 miljoner personer skyttefesten. Dessutom hårdbevakas det hela av tysk media.

17.00 Vi hann knappt checka in på hotellet innan det var dags för vår första konsert. Tur då att den startade tio meter utanför vårt hotell, nämligen vid der Marktkirche. Där hölls skyttefestens invigningsgudstjänst. När gudstjänsten avslutades stod vi uppställda utanför, redo att spela några marscher på för besökarna som kom ut. Sedan eskorterade vi och våra marscher hela sällskapet till själva Schützenplatzen, ett enormt nöjesfält där öltält, mat och karuseller bredde ut sig.18.00 Precis som resten av skyttefestens deltagare blev Spårvägens musikkår stammisar i Schützenplatz största öltält. Dit ledde mer eller mindre alla marscher! Hög stämning, mycket människor och ännu mer ompa bompa-musik. Det var svårt att inte känna sig hemma.Lördag, 2 juli
09.00
Att marschera och spela inför stora publikmassor är mäktigt. Men variation ger livet som kårmusiker charm. En timmes bilfärd utanför Hannover ligger staden Soltau. Med sina 20 000 invånare och sitt lugn är den en skarp kontrast till den bullriga och 520 000 man stora staden Hannover. När Spårvägens musikkår kom till Tyskland, blev det liv även i Soltau. Vi höll en minikonsert utanför ett äldreboende, där en liten men tapper skara tog sig ut för att lyssna.

16.00 Senare på dagen var vi tillbaka i fartfyllda Hannover för ytterligare en minikonsert. Denna gång var vi på Ernst-August-Platz vid Hauptbahnhof (stadens centralstation). Trots både regn och blåst stod det periodvis upp mot 200 personer och lyssnade.

Söndag 3 juli
07.00
Söndagen var skyttefestens stora dag. Det var dags för den stora Schützenausmarsch, då vi tillsammans med 10 000 andra deltagare skulle marschera genom staden. Därför var en sovmorgon på sin plats. Men Tyskland hade en överraskning till oss. Klockan 7 på morgonen hölls en skytteceremoni på torget utanför hotellet. Istället för sovmorgon: god morgon! Men vem vill inte bli väckt av Preussens gloria?13.00 Skyttefestivalens höjdpunkt var Schützenausmarsch. Under en timmes tid marscherade vi tillsammans med 10 000 andra i ett tåg som gick längs med alla gator och över alla torg i staden. Förutom musikkårer och orkestrar deltog dansare och skytteföreningar. Tyska tv-kanalen NDR direktsände hela marschen. Klippet nedan är från sändningen. Vad de säger är ungefär:
"Nu spelar Spårvägens Musikkår från Malmö, Sverige. ÜSTRA (som är Hannovers spårväg) från Malmö har alltså en egen orkester. Ni kunde beundra dem redan i fredags om ni var på plats vid öppningen vid Skyttefestgudstjänsten i Marktkirche. Snyggt, Snyggt, Snyggt!".

 


19.00 Marsch kräver mat. Sista kvällen i Hannover spenderade vi i sällskap med mat, öl och varandra. På Brauhaus Ernst August lät vi magarna mättas och intrycken av skyttefesten smälta.Hannover, tack för den här gången!Stort tack till följande personer som bidragit med foton och filmer!

Vill ni veta vem som är fotograf och ägare till respektive bild, klicka på den och titta i filnamnet. Signaturerna är i parentes här nedan efter namnet.
Anders Mårtensson (anders), Anna Håkansson (anna), Ann Charlott Nordström (anncharlott), Camilla Gurell (camilla), Christer Wilhelmsson (christer), Fredrik Andersson (fredrik), Fredrik Lund (freddy), Johan Lewin (lewin), Johan Persson (jp), Lars Nordström (lars), Patrick Fallberg (patrick), Sara Hängsel (sarah) och Sofie Lagerblad (sofie).

Även tack till Malmö Kulturnämnd för ert stöd